Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Syblogg

02.05.2021

Prisgaranti

 

Vi i Sømdrøm.no ønsker å kunne tilby den beste kvaliteten på stoff som finnes på markedet. For oss betyr ikke kvalitet bare ferdig produkt, men alle linjer i produksjonen. Global Organic Textile Standard (GOTS) garanterer at minst 70% av fibrene brukt i produktet er økologisk dyrket og at det ikke inneholder skadelige kjemikalier. Men det som er minst like viktig er at det ikke har vært barnearbeid i produksjonen av tekstilen og at arbeiderene har hatt gode arbeidsforhold og forsvarlig lønn. 

Vi tilstreber å ta inn GOTS stoff når det er tilgjengelig hos våre leverandører. 

Sømdrøm.no har mål om å bli norges billigste stoffbutikk som leverer GOTS stoff. Det betyr at finner du samme GOTS stoff i metervare i en annen norsk nettbutikk til laverer fast pris betaler vi mellomlegget. Vi setter selvfølgelig ned prisen slik at vi fortsetter å være billig. 

Kriterier for prisgarantien er at stoffet må være samme farge og/eller mønster og at stoffet er i GOTS. Det eneste du trenger å gjøre er å dokumentere at en norsk konkurrent har lavere fast pris og at varen er tilgjengelig for kjøp til oppgitt pris, og deretter ta kontakt med oss på vår kontaktside.

 

Les mer...
02.04.2021

Nåleguide

Hvilke nåler skal du velge til din symaskin eller syprosjekt? Vi i Sømdrøm.no forsøker å lage et system i nålejungelen. Her er nåler som brukes til symaskiner du vil finne i vanlige hjem, altså ikke industrimaskiner.

Vårt utvalg av synåler er å finne her.

Nåler til vanlig symaskin 

De fleste maskiner til hjemmebruk bruker har samme nål system. Du har sikkert lagt merke til tallene på nålene, og hva betyr disse tallene? 130/705H indikerer festesiden på nålene. Altså den delen som skal inn i symaskinen. Står det 130/705H passer nålen til vanlige symaskiner. (For å gjøre forvirringen komplett kan det stå 15X1 og HAx1 som også er det samme systemet) Våre nåler  har 130/705H system.

Nålestørrelse

De neste tallene som man må kjenne til er størrelsen på selve nålen. Det kan for eksempel stå 70-70-80-80-90 på esken til universal nåler. Da har du to nåler på 70 størrelse, to 80 størrelse og en i 90 størrelse. Jo større tallet er jo større er nålen. Størrelse 70 indikere 0,7mm tykkelse på nålen.

Hvilken størrelse skal du velge er kanskje neste spørsmål? En fin regel er: tynt stoff (link til tynn bomull/viskose) med tynne fiber skal ha de minste nålene. Tykkere stoffer skal ha større nåler. Grunnen er at store nåler kan ødelegge fine tynne stoffer, og tykke stoffer som jeans stoff krever en kraftigere nål som tåler påkjenningen og ikke knekker lett.

 

Valg av nål til type stoff

Videre deles disse nålene etter type stoff du skal sy i. Dette er fordi tuppen på nålen er utformet forskjellig med hensikt til type stoff det skal perforere.

UNIVERSAL brukes til faste vevde stoffer i bomull, poplin, canvas, lin, flanell, organsa osv. Nålen er skarp, men tuppen er lett avrundet. Meget tynne faste stoffer kan ha størrelse helt ned i 60. Til vanlig vevd bomull kan størrelse 70-80 være passe. Tykk kanvas må man over på størrelse 90 og kanskje 100 hvis du skal gjennom mange lag.  

JERSEY  er et strikket stoff, og gjerne elastisk. Nålen har en mer avrundet tupp enn universal. Grunnen til det er at nålen skal komme seg mellom fibrene uten å skade selve tøyfibrene.

STRETCH Denne nålen er veldig lik jersey nål og kan brukes om hverandre. Nålen er et godt valg for ekstra elastiske stoffer som lycra. Den har medium kulespiss som ikke skader fibrene, men baner seg vei mellom fibrene uten å kutte dem. Det spesielle øyet hindrer at sting hoppes over ved elastiske stoffer.

JEANS  Dette er en ekstra sterk nål som er designet til å sy igjennom tykke og flere lag med stoffer. Nåleskaftet er forsterket slik at den ikke bøyer seg lett eller og faren for at den knekker er redusert. Nålen er spiss for letter å trenge igjennom fibrene.

SKINN/LEATHER  Denne har en skjærende spiss som trenger igjennom materialer som skinn, kunstig skinn, sky osv. Den må ikke brukes på vevde og strikkede stoffer da den skjærer igjennom materialet.

MICROTEX Smal spiss som trenger presist gjennom tettvevde og fine stoffer. Egner seg for presise sting ved toppsøm. Denne nålen egner seg også til silke og microfiberstoffer.

QUILTENÅL Meget tynn nål med en avrundet spiss som trenger seg gjennom mange lag med stoff uten å skade materialet. Egner seg til toppsøm, kantsøm, quilting og patchwork.

BRODERINÅL Brukes når du skal brodere med maskin. Nålen har en lett kulespiss og et ekstra stort øye og spalte (sammenlignet med JERSEY/BRODERINÅL som også er en type nål) for å gi mer plass til tråder og ulltråd som er mer volumøse enn vanlig tråd.

FINE FABRICS/ NÅL TIL FINE STOFFER  Nålen har en fin kulespiss for tynne delikate stoffer.

TOPSTITCH /KANTSØMSNÅL Nålen har langt øye sammenlignet med universalnål eller broderinål.  Den er egnet for kantsøm og pyntesøm med flere tråder eller tykk tråd.

COVERSTITCH-NÅL  System ELX705 Dette er en nål som ikke passer til vanlige symaskiner. Denne brukes til en egen type maskin coverlock/coverstitch. Nålen er tåler et kraftigere tempo og er litt lengere enn andre nåler.

OVERLOCK-NÅL  System HAX1SP Dette er en nål som er beregnet på overlock maskiner og passer til de fleste (sjekk bruksanvisningen for din maskin). Den passer også til samme system som en 130/705H og dermed passer den til vanlige symaskiner også. HAX1SP er en sterkere nål type, som tåler høyere hastighet, derfor egner den seg godt til overlock maskin.

TVILLINGNÅL- OG TRIPPELNÅL  Tvillingnålen har to nåler parallelt ved siden av hverandre. Den brukes på vanlig symaskin når du vil sy parallelle sømmer, eller en søm som er elastisk. Finnes også trilling nål som da syr tre parallelle sømmer. Nålene fås i STRETCH eller UNIVERSAL, og med ulik lengde mellom nålene.

Les mer...
02.04.2021

GOTS

GOTS (Global Organic Textile Standard) er en internasjonal merkeordning for økologiske tekstiler.

Merkeordningen stiller krav til at minimum 70 prosent av fibrene skal være økologisk dyrket, og at tekstilene må oppfylle miljø- og helsekrav gjennom hele produksjonsprosessen. Sosiale kriterier og sikkerhet for arbeidere er også inkludert i kravene.

Hvem kontrollerer?

GOTS har egne sertifiseringsorganer som foretar sertifisering og inspeksjoner av merkebrukerne. Det er en forutsetning at organer som søker om godkjenning som GOTS-sertifisør allerede har gyldig akkreditering for å utføre sertifisering i henhold til ISO / IEC Guide 65.

Hvem står bak?

GOTS består av fire bransjeorganisasjoner innenfor tekstilbransjen OTA (USA), IVN (Tyskland), Soil Association (UK) og Joca (Japan),

Åpenhet og kostnader

Produsentene som ønsker å bli sertifisert, må betale en årlig sertifiseringsavgift som er individuelt beregnet av sertifiseringsorganene. I tillegg betales en lisensavgift for hvert kalenderår.

www.global-standard.org

 
Les mer...
02.04.2021

Oekotex

 

Produkter merket med Trygge Tekstiler skal ikke inneholde allergifremkallende fargestoffer eller kreftfremkallende fargestoffer.

Trygge Tekstiler (Oeko-Tex)

Produkter merket med Trygge Tekstiler skal ikke inneholde allergifremkallende fargestoffer eller kreftfremkallende fargestoffer. Merket gir også en garanti for at produktet er testet for innhold av klorerte fenoler, ftalater, organiske tinnforbindelser mm.

Merket er ikke et økologimerke.

Du finner merket på klær, håndklær og sengetøy.

Hvem kontrollerer?

International OEKO-TEX Association foretar stikkprøver av minst 20 prosent av alle utstedte sertifikater hvert år. Det er merkebrukerne selv som er ansvarlig for at produktene er merket riktig.

Hvem står bak?

Øko-Tex Standard 100 er et internasjonalt test og sertifisering system for tekstiler. Standarden ble utviklet i 1992. Ansvaret for Øko-Tex Standard 100 er delt mellom 17 testinstitutter, som utgjør den internasjonale Øko-Tex Association

 

Åpenhet og kostnader:

Kriteriene for bruk av merket finnes her

Virksomhetene betaler en lisensavgift for bruk av merket.

www.oeko-tex.com

 

okotex

Les mer...